Home » Testimonials

Programele de studiu Informatica m-au ajutat sa rezolv orice problema din lumea reala, devenind overqualified pentru piata din Romania. In prezent, majoritatea locurilor de munca din sectorul de IT din Romania nu vor pune probleme unui absolvent de facultate, si in timp persoana va ajunge sa se plafoneze. Din nefericire, la noi in Romania ajung proiecte simple, cum ar fi o aplicatie de management a licentelor, aplicatie de HR, aplicatie de rulat teste automate, si lista continua. La facultate ar trebui investit mai mult in echipa de research & development, si scos un produs pe piata prin intermediul unei companii, in felul acesta orasul se va dezvolta si oamenii buni nu vor mai fi nevoiti sa lucreze doar pentru bani. Insist pe acest lucru, deoarece acest grup m-a ajutat si motivat sa continui drumul in acest sector, contribuind foarte mult la ceea ce stiu astazi.

Alexandru Marian Lita
Informatica promotia 2013, TAPI promotia 2015
Software developer, Oracle Bucuresti


Încep prin a spune ca recomand Univesitatea Petrol-Gaze din Ploiesti tuturor cunoscutilor!
În cei trei ani de facultate (Informatica) si cei doi ani de master (TAPI), am avut numai lucruri bune de învatat, lucruri pe care le folosesc în viata de zi cu zi, în special la locul de munca si nu numai. În urma unui proiect pe care l-am sustinut în facultate, în timp ce adunam informatiile si studiam subiectul, mi-am dat seama cât de mult îmi place si astfel, lucrez deja de 4 ani în domeniul administrarii de sisteme Windows.
Universitatea îti ofera tot ce ai nevoie, iar profesorii te ajuta continuu, chiar si în afara orelor de curs. Trebuie sa recunoastem ca distractia din timpul liber nu lipseste, viata de camin este extraordinara, iar combinata cu orele de curs si laboratoarele, rezulta o combinatie ce garanteaza succesul în viata. Trebuie doar sa ai ambitie!
Multumesc profesorilor! Multumesc UPG!

Ionut Stoian, Informatica promotia 2015,  TAPI promotia 2017
Administrator retea, e-value, Brasov


 

Desi la început am fost sceptic privind calitatea studiilor care ofereau pregatire in programare la UPG din cauza ca universitatea credeam ca are un specific doar pe domeniul petrolului, am constatat ca mi-am format aici o baza puternica în domeniu. Momentan sunt masterand la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si des întampin situatii în care comunic cu alti masteranzi care si-au facut studiile de licenta la alte facultati din toata România, care nu înteleg elemente de baza; acestea sunt momente in care realizez cat de bine mi-au fost predate lucrurile în timpul facultatii. Sunt foarte multumit de toti profesorii care m-au învatat, care mi-au explicat lucrurile pe care nu le întelegeam si care m-au ajutat sa devin mai bun în domeniul meu.

Ion Anton, Informatica promotia 2018


 

In cei 3 ani de licenta, urmati de alti 2 la master, am aprofundat cunostintele de programare insusite anterior, gasind in profesori modele pentru activitatea mea la catedra. Inca de la primul curs am stiut ca am facut alegerea potrivita si, pe zi ce trecea, eram tot mai entuziasmata de ideea unei viitoare cariere in invatamant. Acum, dupa 3 ani de la absolvire, impartasesc si elevilor o parte din lucrurile invatate de la aceste cadre didactice care isi desfasoara activitatea cu mult devotament.

Andreea Petre, Informatica promotia 2014, TAPI promotia 2016
profesor informatica, Scoala nr.14


 

Este un început, doar un început, pentru că dvs., profesorii de la Informatică, m-ați motivat să  lupt să ajung cât mai sus, să imi doresc doar ce e mai bun pentru mine, să mă mândresc că am fost studentă la UPG și să îmi doresc să fac cunoscut numele acestei universități.
Pasiunea pentru cyber security și dorința de a deveni un hacker etic capabil să lupte împotriva celor mai talentați hackeri din lume m-au determinat să aleg acest drum. Până în anul II de facultate eram foarte pasionată de programare și mă gândeam doar să dezvolt aplicații inovative și utile. Apoi din anul II de facultate, învățând despre rețele de calculatoare, baze de date, am aflat cât de important este să ne protejăm aplicațiile și să fiu tot mai interesată de cyber security. M-am îndrăgostit de acest domeniu. Dar acest lucru a fost posibil și pentru că am avut profesori foarte pasionați.
Pasiunea pentru cyber security m-a adus la CyberSwarm, o companie ce implementează soluții de securitate cibernetică. Datorită acestei firme, am descoperit că majoritatea cursurilor din facultate și din master sunt foarte utile. Am întâlnit noțiuni din Data Mining, Metaeuristici, Securitatea Informației și din multe alte cursuri.
Proiectele realizate pe echipe în cadrul facultății, modulul Psiho-pedagogic și cursul “Dezvoltarea carierei în informatică” m-au ajutat să înțeleg cum trebuie să colaboreze și să lucreze membrii echipei pentru ca firma să aibă succes și să identific necesitatea unor îmbunătățiri. Faptul ca am fost la un profil real mă ajută foarte mult în viata, deoarece știu că orice problemă are rezolvare și găsesc cel puțin o rezolvare.
Acum urmez un curs de securitate cibernetică și faptul că am anumite noțiuni în spate, mă ajută foarte mult. Și știu că examenul final, ce implică și o documentație, o să îl trec cu brio, deoarece am căpătat o anumită experiență în urma proiectului de licență și a concursurilor la care am participat.

Georgiana Bărbuceanu

Licenta Informatica:

Mi-am dorit o cariera in Informatica si am inceput sa studiez domeniul inca din gimnaziu. Am avut sansa de a gasi profesori dedicati in cadrul programului de licenta, ce au fost capabili sa imi raspunda oricarei intrebari. Acestia au fost capabili nu doar sa predea o notiune noua, dar si sa imi starneasca curiozitatea in domeniu prin intrebari-capcana sau studii de caz.

Programul de studiu a fost suficient de variat astfel incat sa cuprinda cunostintele esentiale necesare pe piata muncii. Amintesc aici echilibrul intre programare, matematica, statistica si concepte specializate de informatica (retelistica, sisteme de operare, arhitectura calculatoarelor). Multe dintre aplicatiile si sistemele pe care inainte le consideram o cutie neagra au inceput cu timpul sa devina lucruri utile pe care le puteam folosi pe viitor. Proiectele semestriale si concursurile intre studenti m-au facut sa observ ca pot aborda si rezolva cu succes proiecte de anvergura. Un exemplu ar fi grafica 3D si jocurile 3D, unde cu sfaturi potrivite si studiu individual am invatat cum se creeaza continutul 3D si un motor de redare a continutului ce folosea OpenGL si apoi WebGL.

 Master TAPI:

In cadrul programului de masterat am invatat cum sa fiu autodidact, nu din lipsa de profesori, ci datorita specificului cerintelor de examen.

Acum se punea mai mult accent pe documentare, studiu individual si experimentare. Aici, fiecare semestru a introdus noi provocari, ce au inclus in cazul meu:

    – generarea unui model 3D dintr-o poza stereoscopica,

    – interactiunea cu kernel-ul Linux in scopul replanificarii de task-uri,

    – prelucrarea automata a documentelor text folosind expresii Regex,

    – construirea si programarea unui robot mobil aproape de la zero.

In aceasta etapa, profesorii au devenit mentori, venind cu indicatii in rezolvarea unei probleme specifice pe care o intalneam pe parcurs. In loc sa am un singur mentor, am avut posibilitatea de a putea apela la mai multi profesori in functie de problema in cauza, fie ea de modelare, de circuite electronice, de sisteme software sau de algorimica.

Din punct de vedere profesional, cel mai important moment a fost acela in care profesorii mi-au propus sa urmez si studiile de doctorat pentru o cariera in cercetare. Pentru aceasta m-au indrumat in realizarea a doua lucrari de cercetare, necesare admiterii la doctorat. Aceste doua lucrari au presupus experimente, analiza de date, documentare si in final redactarea de lucrari conform cerintelor publicatiilor stiintifice. Practic, in aceasta etapa am observat cum se imbina toate materiile studiate in ciclurile de licenta si master si ca fiecare are rolul sau.

Concluzii

La finalul celor 5 ani de studii aveam cunostinte de baza si specifice in domeniul Informatica si conexe (statistica, matematica) si in plus, stiam (si inca stiu) unde sa caut si cum sa dobandesc cunostintele lipsa, acum in lipsa echipei de mentori.

Profesional, am fost motivat de curiozitate, dar indrumarea catre directia potrivita mie a venit din partea profesorilor.

In prezent sunt si eu lector universitar la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti si, avand in fata nenumarate exemple pozitive de-a lungul anilor, aplic lectiile invatate in studentie cu proprii studenti si aduc propriile imbunatatiri, incercand sa intorc roata si sa ofer acelasi nivel didactic. De asemenea, ocazia de a experimenta cu concepte variate (de la micro-controllere la sisteme de operare) mi-a permis sa capat o “dexteritate” tehnica, foarte utila pe partea de cercetare stiintifica ce face parte din cerintele postului universitar.

Andrei Florea, promoția 2015

Lector universitar, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica din București


Programul de licenta mi-a extins gama de cunostinte asupra elementelor de baza in domeniul informatic, cunostinte ce stau la baza multor limbaje de programare si a tehnologiilor existente. Asimiland cunostintele din facultate, am invatat sa fiu deschis asupra tuturor posibilitatilor si sa imi doresc sa invat mai mult despre domeniul care m-a atras si in care lucrez. Datorita profesorilor ce ne-au ajutat si ne-au sprijinit, am invatat din experienta acestora diferite moduri de a lucra si a colabora cu partenerii in proiectele pe care le dezvoltam.

Dupa finalizarea licentei mi-am urmat pasiunea pentru programare si am ales sa imi aprofundez cunostintele de informatica, aplicand pentru programul de masterat TAPI. Pe parcursul lui am studiat noi elemente despre agenti inteligenti, metaeuristici, tehnici de data mining avansate, precum si modelarea si simularea sistemelor complexe. Multumita educatiei primite la Universitatea de Petrol si Gaze si a familiei ce m-a sustinut, imi pot urma pasiunea pentru programare si cercetare, dezvoltand solutii software, impreuna cu colegi si parteneri de incredere, pentru diversi clienti.

Tudor Vlad, promoția 2018

Inginer software, Compexin


Mie îmi place foarte mult aici, începând de la colectiv (profesori, studenți), până la programul de studiu, iar faptul că ne-am putut descurca și cu job-ul, și cu facultatea în același timp (chiar dacă nu întotdeauna am putut fi prezenți 100% la laboratoare, pentru că profesorii ne-au înțeles situatia), contează foarte mult pentru mine. Sunt foarte încântat că suntem împreună și sper să aleagă cât mai mulți tineri să vină aici în anii ce vor urma.

Emil Gabriel Țene, masterand TAPI anul I

www.devilstrike.ro


Studiile din facultate m-au ajutat să ajung unde sunt acum. Lucrez în PHP + mySQL și dezvolt roboți digitali pentru testarea automată a aplicațiilor interne de la eMag. Automatizarea este cheia în succesul firmelor, fie că este folosită în testare, în dezvoltare sau doar în uz zilnic. Lăsați roboții să vă facă treaba, luați-vă o cană de cafea și dați like-uri pe Facebook. Suntem în viitor!

Andrei Smeu, promoția 2016

Programator de testare automată, eMag


Alegerea programului Informatica a fost pentru mine o alegere atat obiectiva (fortat de imprejurari sa “fac o facultate”), cat si subiectiva (imi place informatia si accesul la aceasta, ma pricep la calculatoare si am spus “de ce sa nu fac asta?”). Inca de la inceputul studiilor, la licenta, informatiile au fost unele noi, altele deloc noi, asa ca mi-am selectat informatia (este o alegere proprie, caut sa pricep/invat ceea ce imi place, ceea ce mi se pare ca o sa-mi fie de folos in viata). Ajungand sa-mi selectez informatia, m-am folosit de ceea ce stiam, cat si de ceea ce invatam la ore (de exemplu, retelele si programarea m-au ajutat intr-o anumita masura in proiectele de freelancing avute cu diversi clienti). Unde exista o materie sa-mi placa in totalitate sau sa gasesc ca putea exista dialog (mai formal, dar si mai putin formal) cu profesorul, aveam un “spor” in invatare; in rest, preferam sa “ma multumesc cu putin”.

Pe scurt, eu nu mi-am format un “drum anume” bazat pe anumite criterii; pentru mine nu materia in sine a contat, ci mai mult cine si cum a predat-o si asta m-a motivat. Pentru faptul ca unii profesori au “tras” de noi si ne-au ajutat de multe ori, eu sunt recunoscator (cel putin eu, dar cred ca si altii).

Sunt multe aspecte care m-au ajutat:

- programarea m-a ajutat sa scriu diversi algoritmi pentru navigarea web, care apoi mi-au adus si resurse financiare;

- la “Arhitectura sistemelor de calcul” am aprofundat calculatoarele si hardware-ul, aspect care ma pasioneaza (imi place mult sa repar erori software si hardware);

- la “Probabilitati si statistica” am fost (si sunt inca) “fascinat” cum rng nu e chiar atat de “aleator”;

- sistemele de operare, retelele de calculatoare si bazele de date m-au ajutat sa inteleg erorile din jocurile in Linux, dar si cum traverseaza datele prin retea;

- inteligenta artificiala si metaeuristicile m-au ajutat mult sa inteleg cum functioneaza ACO/swarm intelligence (mi-au placut explicatiile, ideile si, desi mi se par complicati unii algoritmi, inca ma gandesc cum sa utilizez asta si machine learning in anumite proiecte).

Programul de master a fost o alegere mai mult subiectiva, deoarece deja stiam o parte din “informatie”, colegii, profesorii. Pe scurt, profesorii m-au “atras” spre asta. Dezvoltarea carierei si invitatii au fost motivatie pura; am apreciat oportunitatea de a discuta liber pe anumite teme si de a incerca sa dezvoltam subiecte noi (desi eu, unul, am participat foarte putin).

In concluzie, chiar daca ma repet, motivatia pentru mine a insemnat profesorii, felul in care au predat si cum ne-au inteles de fiecare data (si cu bune, si cu rele); a fost mai mult decat o cooperare si chiar imi pare rau ca “s-a terminat” si ca nu am depus mai mult efort in obtinerea unor rezultate mai bune. Materia… e doar materie; conteaza fiecare cum o priveste. Pe mine m-a ajutat pentru ca am aflat (voluntar si involuntar) informatii noi, am asimilat o parte dintre ele si mi-au fost utile in viata de zi cu zi (lucrez cu calculatoarele in fiecare zi, deci am nevoie de anumite cunostinte fundamentale). Si am obtinut mai mult decat am “cerut”.

Cosmin Băescu, promoția 2017

Freelancer


 

De-a lungul celor 5 ani de studii universitare am agreat domenii precum programarea, bazele de date, tehnologiile web, programarea orientata pe obiecte (in mod special), securitatea datelor si matematica. Toate acestea m-au ajutat sa evoluez la job-ul actual pe parcursul unui an si sase luni atat de rapid incat dupa cateva luni am ramas singura pe proiect (eu programez server-side, client-side, ma ocup de arhitectura bazei de date, de asemenea si de web services, bug fixing, dezvoltare de module noi si testare). Poate vi se pare mult, dar pe toate acestea le-am studiat pe rand in aproximativ 10 ani in scoala. Am studiat cu tot interesul pentru a reusi angajarea in domeniu.

Consider ca daca te inscrii la facultate doar sa iesi cu o diploma nu este suficient si esti propriul tau dusman. In acelasi timp cine se hotaraste sa inceapa cursurile cred ca trebuie sa le trateze cu maxim de respect si interes, deoarece in facultate (cel putin pentru unii dintre noi) informatia este gratis; daca pierzi trenul asta fara sa ramai cu ceva, te costa mai mult decat iti poti permite.

Motivatia – eu am avut-o in permanenta din alta parte, insa unii studenti (fosti colegi de-ai mei) dupa ce au trecut prin nenumarate stari neplacute, si-au dat seama ca au nevoie de cursuri, ca au nevoie sa se implice activ la ore si ca vor reusi in domeniu doar daca isi vor pune acele intrebari (pe care unii le evita), acele “de ce?”-uri potrivite. Intreaba si ti se va raspunde, teama de penibil nu te va duce decat in jos! – spun eu, un student din prima banca, scos in permanenta la tabla.

Asadar, au fost discipline pe care mi-a placut sa le studiez, unele cursuri sau laboratoare au fost foarte bine structurate, dar si domenii care m-au interesat mai putin si cursuri sau laboratoare mai putin structurate sau mai dificil de asimilat. Am cunoscut si profesori extraordinari, dar si colegi ce imi vor ramane prieteni toata viata.

In concluzie, ma bucur ca am studiat toti acesti ani la UPG, la Informatica si TAPI si apreciez ca an de an sunt luate in considerare parerile studentilor si sunt facute modificari care sa vina in ajutorul lor pentru a beneficia de o mai buna pregatire profesionala.

Daniela Anton (Manea), promoția 2017

Dezvoltator aplicații web, KeepItMobile